Tips bij gehoorproblemen en hoe je deze kunt voorkomen

door admin
Hoe denken gehoor werknemers

Als werkgever is het van belang dat jij een veilige omgeving biedt aan jouw werknemers. En onderdeel hiervan is ook het gehoor van jouw werknemers. Door te veel lawaai op de werkvloer kunnen jouw werknemers worden blootgesteld aan mogelijke gehoorproblemen. Maar hoe zorg jij ervoor dat het niet zo ver komt? Daar geven wij jou in dit artikel graag enkele tips voor!

Een veilige en gezonde werkomgeving

Bij het nemen van de eerste stappen om te denken aan het gehoor van jouw werknemers, is het van belang om een werkomgeving te creëren welke veilig en gezond is voor het gehoor. Door blootstelling aan veel lawaai op de werkvloer kunnen de risico’s op gehoorverlies en andere auditieve problemen al snel oplopen.

Zorg er daarom voor dat op de werkvloer de geluidsniveaus nauwkeurig gecontroleerd worden. Geef jouw werknemers daarbij, indien nodig, de juiste gehoorbescherming. Zo kan je oordoppen op maat voor werknemers laten maken, zodat je ten alle tijden zeker weet dat zij de juiste gehoorbescherming dragen.

Educatie

Het is ook van groot belang dat jouw werknemers zich bewust worden dat het dragen van gehoorberscherming erg belangrijk is. Leer ze daarom dat dit gehoorbeschadiging kan voorkomen. Dit kan je doen met gebruik van educatieve programma’s of trainingen over gehoorbescherming. Hierin worden ook de effecten van lawaai meegenomen en hoe het gehoor tijdens werk kan worden beschermd. Met deze bewustwording kunnen werknemers zelf stappen ondernemen om hun gehoor te beschermen.

Maatregelen om geluid te beperken

Er zijn meerdere maatregelen die getroffen kunnen worden, naast gehoorbescherming, om het gehoor van jouw werknemers te beschermen. Zo kan er worden gekeken naar het geluid om te werkplek en hoe deze beheerst kan worden, om geluid te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van lawaaierige machines. Of maak gebruik van geluiddempende materialen. Door deze maatregelen te implementeren kan je blootstelling aan schadelijk geluid verminderen.

Gehoorcontroles

Ook een goede manier om jouw werknemers te stimuleren hun gehoor serieus te nemen, is het aanmoedigen van regelmatige gehoorcontroles. Naast dat het van belang is om regelmatig je gezondheid te laten controleren, is het ook van belang om je gehoor te controleren. Zeker wanneer het gaat om werknemers die werken op plekken waar veel lawaai is. Door deze regelmatige controles kunnen eventuele gehoorbeschadigingen vroegtijdig worden opgespoord en, indien nodig, behandeld!

Bied ondersteuning

Tot slot is het minstens zo belangrijk om de juiste ondersteuning te bieden aan de werknemers die al te maken hebben met gehoorproblemen. Werknemers met een hoortoestel in het oor kunnen aanpassingen van de werkplek nodig hebben, om aan hun behoeften te voorzien. Denk aan het gebruik van speciale telefoons of schaf apparatuur voor slechthorende aan. Voer daarbij ook een open gesprek met jouw werknemers over hun gehoorproblemen en welke aanpassingen zij denken nodig te hebben om op een fijne manier aan het werk te kunnen gaan.

Het beschermen van gehoor van jouw werknemers is van essentieel belang om een goede werkomgeving te creëren. Met bovenstaande tips moet dat helemaal goed komen!

You may also like